fbpx

Cart

Lipa

Drvo lipe se od najstarijih vremena, kao i drvo zove, smatralo kao drvo koje je naklonjeno čovjeku. Ono se u srednjem vijeku smatralo drvom sudbine, pa je u tom smislu bio i običaj da se na dan rođenja muškog djeteta posadi drvo lipe.

Osim te tradicije lipa dugo vremena nije imala u narodnoj medicini nikakav značaj. Smatralo se da drvo cvjeta, da ima puno meda i voska i da pčele rado dolaze do njega.

Danas je ljekovitost lipe poznata i priznata od zvanične medicine. Dva osnovna ljekovita svojstva lipe su da pospješuje znojenje i umiruje grčeve. Pored ova dva osnovna ljekovita svojstva lipa ima blago umirujuće dejstvo kod bolova, zatim blago sedativno dejstvo kod nervoze i psihičke napetosti. Ipak u narodu se smatra da lipin čaj ne treba dugo upotrebljavati. Preporučuje se da se poslije 60 dana pijenja čaja od lipe napravi pauza od 10-tak dana.

Donosimo vam par recepata za preparate od lipe:

Univerzalni čaj od lipe

1 kašikica cvjetova lipe
1 šolja tople vode

Preliti cvjetove lipe toplom vodom, poklopiti i poslije 15 minuta procjediti. Zasladiti medom.

Ako se pije 2-3 puta u toku dana između obroka koristi se za smirenje i bolju cirkulaciju. Ako se pije pola sata prije spavanja djeluje umirujuće.

Lipa za opekotine i rane

100g cvjetova lipe
1 litar vode

Cvjetove lipe prelijte ključalom vodom, poklopite i poslije 3 sata procjedite. U ovako pripremljeni čaj može se dodati još po 15 kapi eteričnog ulja lavande, mente i kadulje i u obliku obloga stavljati na opekotinu.

Faveda d.o.o.

Suada Hasanovića 1

Vogošća 71320

Bosna i Hercegovina

Proizvodnja: +387/33 486-761

Apoteka: +387/33 238-474

Log in

Korpa