fbpx

Cart

Maslačak (Taraxacum officinalae Web.)

Narodna imena: baba marta, gorko zelje, divlja žučenica, žuljanica, talijanska salata, trava od groznice.

Opis biljke: Maslačak je dugogodišnja samonikla zeljasta biljka, koja raste kao korov gotovo svuda, a najviše po vlažnim livadama. Korijen maslačka je mesnat, vretenast, vrlo razvijen i malo razgranat. Dugačak je oko 20 cm, a debeo 0,5 – 1,5 cm. Iz korijena izbija rozeta od lišća, koje u početku leži na zemlji, da bi se u kasnijem razvoju biljke počelo podizati. Cvijetna drška je valjkastog oblika, šuplja, glatka, nerazgranata, visoka 15-30 cm i na vrhu nosi zlatno-žuti cvat sastavljen od jezičastih cvjetova. Maslačak cvjeta u aprilu i maju. Cvjetovi se preko noći i u kišnim danima zatvaraju.

Korijen maslačka je gotovo bez mirisa. Prije cvjetanja je slatkastog ukusa, da bi poslije cvjetanja postao nagorak. Cvjetovi maslačka su slatkastog ukusa i sladunjavog mirisa.

Berba: U narodnoj medicini se koristi korijen, lišće i cvjetovi.

U posljednje vrijeme najveću primjenu ima korijen. Korijen se sabire u rano proljeće i u septembru. Vrijeme berbe uglavnom zavisi od primjene i šta želimo od sastava korijena da nam bude procentualno više zastupljeno.

Sastav: Taraksacin i taraksacerin su 2 gorke heterozidne materije u vodi rastvorljive.

Korijen sakupljen u jesen sadrži: enzime, holin, eterično ulje, smole, masne kiseline, oko 40% inulina i 18% šećera. Korijen maslačka ima dosta kalijuma, kalcijuma, mangana, natrijuma, sumpora, kremične kiseline i obilje vitamina C.

Maslačak i očuvanje zdravlja: ljekovitost maslačka je višestruka. Prije svega koristi se kao veoma djelotvorno sredstvo za čišćenje krvi i poboljšanje cjelokupnog prometa materija u organizmu. Zbog prisustva gorkih materija, povoljno utiče na poboljšanje apetita i probave. U anglosaksonskim zemljama on je omiljeno sredstvo za čišćenje, a koristi se i u slučajevima atonične opstipacije i pojave dispepsije, tj. poremećaja probave. Poznato je i njegovo diuretičko djelovanje, te se preporučuje u svim slučajevima kada je otežano mokrenje i kod nagomilavanja vode u organizmu. Preporučuje se i kod reumatskih bolesti. Dobar je holeretik (stimuliše izlučivanje žuči), pa je našao svoje mjesto i u tretmanu žučnih problema.

Recepti:

Svježi sok od maslačka

Izgnječite listove maslačka, korijen isjeckajte i pomoću sokovnika ili blendera iscijedite sok.

U čašu mlijeka ili vode u kojoj se meso kuhalo sipajte 1-3 kašike soka od maslačka.

Promiješajte i popijte ujutro na tašte.

Čaj od maslačka

3 supene kašike usitnjenog svježeg korijena ili 2 supene kašike suhog korijena maslačka preliti s 1 litrom hladne vode i kuhati 5 minuta po ključanju vode, te procijediti. Pripremljena količina čaja se može čuvati u frižideru 2 dana.

Piti dnevno po 2 šolje pola sata prije jela.

Koristi se za pročišćavanje jetre i problema sa žuči.

Sirup od maslačka

3-4 šake cvjetova maslačka (oko 500 grama)

2 litra vode

1,5 kg šećera 

Sok od 2 limuna

Cvjetove maslačka prokuhati u vodi, pa tečnost procijediti i u nju dodati šećer i sok od limuna. Kuhati neprestano miješajući dok se tečnost ne pretvori u sirup.

Pripremljeni sirup sipati topao u flaše i zatvoriti flaše odmah.

Koristi se za jačanje, čišćenje krvi i bolje varanje. Ima ukus meda.

Neka ti hrana bude lijek

Maslačak je jedna od najpopularnijih divljih proljetnih salata. Listove maslačka za salatu najbolje je brati od marta do maja i to one koji su u sjeni, jer nisu previše gorki.

Gorčinu možete ukloniti tako što ćete mlade listove ostaviti preko noći u vodi.

S obzirom da list maslačka sadrži veću količinu vitamina C i željeza nego špinat, toplo se preporučuje u kurama za proljetno pročišćavanje organizma.

Korijen maslačka se u nekim djelovima Njemačke jede svježe isječen na tanke listove, koji se stavljaju preko hljeba namazanog puterom. Mlade tvrde pupoljke kisele u sirćetu i koriste kao salatno sirće.

Vitaminska salata

100g mladih listova maslačka

50g mladih listova crnog šljeza

30g kiselice

30g borača

Pregršt mladih listova bijele rade

Operite pažljivo biljke pa ih sitno isjeckajte. Stavite u zdjelu i začinite uljem, sokom od limuna i posolite.

Omlet od maslačka

Cvjetovi maslačka 

Puter

Šećer

2 jajeta

Uberite cvjetove maslačka koji nisu suviše otvoreni, skinite donje zelene i bijele dijelove, operite i ocijedite. Popržite na puteru.

Pripremite omlet od jaja dodajući 2 kašike šećera. Prije nego stavite omlet  napunite ga prženim cvjetovima maslačka. Stavite na topao tanjir i pošećerite.

Maslačak za ljepotu

Maslačak povoljno djeluje na boju lica i svježinu kože. Svježi sok od maslačka uklanja veoma brzo i efikasno crvene mrlje i pjege sa lica.

U periodu renesanse su žene koristile mješavinu soka od maslačka i pavlake za mlijeko za čišćenje lica.

Za ljepšu boju lica sok od maslačka

U mikseru ili sokovniku iscjediti listove maslačka. Svakog dana piti po 1 čašu svježe iscjeđenog soka ujutro na tašte u toku 15 dana. 

Osim sviježijeg i čistog tena, pročistit će i kompletan organizam.

Za svjetliji ten

50 g listova i korijena maslačka

Listove i korijen maslačka kuhati u 1 litru ključale vode 10 minuta, a zatim ostaviti da stoji poklopljeno 1 sat. Procijediti kroz platno.

Umivati se ujutro i uveče, može se koristiti za čišćenje lica poslije skidanja šminke. Ovaj tretman uklanja sunčane pjege na licu, a ten postaje svjetliji i nježniji.

Faveda d.o.o.

Suada Hasanovića 1

Vogošća 71320

Bosna i Hercegovina

Proizvodnja: +387/486-761

Apoteka: +387/238-474

Kalendar

August 2020
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Log in

Korpa