POSLJEDICE PREKOMJERNOG SUNČANJA

POSLJEDICE PREKOMJERNOG SUNČANJA

Posljedice prekomjernog sunčanja ponekad znaju biti ogromne a da ih nismo ni svjesni. Zaprepašćujuća činjenica je da sunce itekako zna biti veliki neprijatelj kože kada se ne pridržavamo savjeta i ne štitimo na adekvatan način.

Iako smo navikli da sunce u nama prije svega budi dobro raspoloženje i ima veliku ulogu u sintezi vitamina D koji nam je itekako potreban, posebno nakon dugih zimskih dana, UV zračenje odnosno prekomjerno izlaganje suncu ponekad zna biti i vrlo štetno.
Šta to uopšte znači?

S obzirom da je koža naš najveći i najizloženiji organ, samim tim je i najosjetljivija na sunce, itekako moramo brinuti i na najadekvatniji način je zaštiti. Najbitnije kod sunčanja jeste da naša koža poslije ostane i dalje zdrava i bez oštećenja. To možemo postići koristeći adekvatnu zaštitu i naravno strogo se pridržavati pravila o vremenskom periodu kada je najpogodnije izlagati se suncu.
Prekomjerno sunčanje obično završava sa sunčanim opekotinama (solarni dermatitis), alergijom na sunce, prijevremenim starenjem kože, staračkim pjegama (hiperpigmentacija), i slično.

Sunčane opekotine (solarni dermatitis) je najčešća posljedica prekomjernog sunčanja sa kojom se gotovo svaka odrasla osoba susrela jednom u životu. Izražajno crvena koža koja steže i boli, zna biti vrlo neugodna i potrebno je odmah poduzeti određene korake kako bi izbjegli još veću neugodnost. Za početak, rashladite kožu vodom, a ukoliko su opekotine zahvatile veći dio kože, moguće je da će doći i do pojave groznice. Konstantno hidrirajte kožu, blagim kremama i losionima koji će djelovati na kožu umirujuće. Hidratacija kože u ovim trenutcima je jako bitna kako se ne bi ogulio gornji, tanki sloj kože, te izazvao fleke i pjege (hiperpigmentaciju). Faveda tim pobrinuo se da ima rješenje za sve, tako i za problem prekomjernog sunčanja i njegove posljedice.

Odlično rješenje kod sunčanih opekotina je Body butter za hidratizaciju kože kao i after Sun milk koji će nahraniti, hidratizirati i dati koži baršunast izgled.
Dakle, jako je bitno da pravilno sunčate kožu i da se pridržavate savjeta i na taj način ćete izbjeći sve moguće posljedice. Kako pravilno se sunčati i dovesti kožu i vaš ten do savršenstva, pročitajte na našem prethodnom blogu, link u nastavku https://faveda.ba/sunce-i-zdrava-koza-savrsen-spoj/ , gdje smo detaljno objasnili kako zaštiti svoju kožu i na koji način postići brončani ten bez ikakvih posljedica.

Za sve savjete i nedoumice u vezi prekomjernog sunčanja i posljedica koje ostavlja, posjetite našu maloprodajnu jedinicu na Baščaršiji u ulici Mudželiti veliki br. 25 i na broj telefona 033/238-474, gdje će vam naše profesionalno i ljubazno osoblje rado pomoći i podijeliti sa vama najbolje savjete ili svoje omiljene proizvode naručite online putem našeg web shopa www.faveda.ba

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Shopping Cart