Maslačak i vaše zdravlje

Maslačak i vaše zdravlje

Možda znate da možete pronaći maslačak bilo gdje. Ali najvjerovatnije ne znate za sve zdravstvene prednosti ove uobičajene biljke. Ljudi već nekoliko stoljeća koriste maslačak da pomognu u liječenju bolesti, I poboljšanju ljepote i općeg zdravlja. A svi znamo da je isto tako odlična salata! Pored toga, ima nekoliko zanimljivih činjenica o maslačku i kako ga možete iskoristiti za poboljšavanje vašeg zdravlja.
Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka i skoro svuda raste kao korov. Ipak, najbolje rastu na vlažnim livadama gdje ćete ih najviše naći. Korijen je mesnat, vretenastog oblika, a iz korijena niče rozeta listova. Stabljika biljke je šuplja, glatka, a na vrhu nosi zlatnožuti cvat sastavljen od jezičastih cvjetova. Maslačak cvjeta u aprilu i maju, a cvjetovi se zatvaraju preko noći i u kišnim danima. Prije cvatnje maslačak ima slatkast okus, a nakon cvjetanja postaje gorak.
Kada je u pitanju održavanje zdravlja, maslačak ima puno prednosti. Veoma je efikasan za cirkulaciju i čišćenje krvi uz poboljšanje apetita i probave. Zbog toga možete koristiti maslačak kao sredstvo za čišćenje za bolje zdravlje želuca i za liječenje probavnih smetnji kao što je zatvor. Isto tako ima diuretičko dejstvo, i pomaže pri mokrenju. Preporučujemo ga i kod reumatskih oboljenja.
Jako je bitno znati kako maslačak pripremiti za jelo i maksimalan učinak. Ima nekoliko načina da ga pripremite ali najčešći način je da ga stavite u salatu. Zbog svog ukusa, maslačak je jedan od najpopularnijih divljih proljetnih salata, a najbolje vrijeme za branje je od marta do maja. Mladi listovi ponekad mogu biti veoma gorki. Da biste to izbjegli, jednostavno ostavite mlade listove u vodi preko noći. Dodavanjem salate od maslačka u ishranu, dobićete značajnu količinu vitamina c.
Osim zdravstvenih učinaka, maslačak isto tako pomaže za svježinu I ljepotu vaše kože. Možete napraviti svježi sok od maslačka koji uklanja fleke i mrlje s vaše kože I dodaje sjaj.
Postoje i druge brojne namjene za maslačak. Uzmimo za primjer sirup maslačka koji se nalazi na našem web shopu. Sirup maslačka koristi se za ublažavanje tegoba kod prehlade , bronhitisa, upale desni. Dobar je i za pušače jer čisti pluća od štetnih materija. Snižava holesterol u krvi i reguliše rad jetre.

Naše kapi od maslačka stimulišu rad svih žlijezda, jetre, žučanog mjehura i gušterače. Posljednja istraživanja su pokazala da extrakt maslačka ima svojstva slična kemoterapiji.Maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. To su vitaminu A, C, K B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina.

Gotovo da nema kraja nevjerovatnim zdravstvenim prednostima koje maslačak nudi za vaše tijelo!

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Shopping Cart