fbpx

Cart

Atopijski dermatitis i biljna ulja i macerati

Atopijski dermatitis je hronična bolest kože, koja uglavnom dolazi uz druge zdravstvene tegobe, kao što su alergijska astma, peludna groznica, konjuktivitis. Najčešće pogađa bebe između drugog i šestog mjeseca života, a može se nastaviti i u starijoj dobi. Tačan uzrok atopijskog dermatitisa još uvijek nije poznat, smatra se da odgovorni mogu biti geni, bakterije (npr.Staphylococcus aureus ), te suha i osjetljiva koža.

Atopijski dermatitis karakterizira pojava crvenila i suhe kože uz prisutan svrbež te povremene rane, nastale uslijed češanja, a u hroničnoj fazi se koža ljušti i javljaju se zadebljanja.

Statistika pokazuje da se češće javlja u visokorazvijenim zemljama, češće u gradovima nego u ruralnim područjima.

Kod najvećeg broja oboljelih intenzitet atopijskog dermatitisa s godinama slabi.

Urađena su studijska ispitivanja da se utvrdi podnošljivost i učinkovitost 3 biljna ulja: maslinovog ulja, kokosovog ulja i suncokretovog ulja, u liječenju atopijskog dermatitisa kod beba.

U studijama koje su rađene objektivizirana je funkcija kožne barijere uz pomoć dvije metode:

I metoda – Transepidermalni gubitak vode (eng.transepidermal water los – TEWL ), koji označava stopu pri kojoj se voda isparavanjem gubi iz kože pri čemu visoki TEWL ukazuje na defekt kožne barijere.

II metoda – FTIR – ATR spektroscopije ( eng.Fourier-Transform Infrared Spectroscopy-Attenuated Total Reflection) kojom se određuje organizacija lipidnih lamela epidermisa o kojima ovisi preambilnost rožnatog sloja.

Maslinovo ulje

Je jedno od “najpopularnijih“ ulja. Njegova upotreba za njegu kože datira još od starog Egipta. U maslinovom ulju su zastupljene: oleinska, palmitinska, linolna i linolenska kiselina.  Korištenje maslinovog ulja kao emolijensa jako je zastupljeno u Velikoj Britaniji. Istraživanje je pokazalo da osoblje u jedinici intezivnog liječenja novorođenčadi koristi maslinovo ulje i isto preporučuje roditeljima za njegu kože upaljene bebine kože.

Vrlo malo postoji studija koje pokazuju učinkovitost maslinovog ulja u tretmanu. Klinički dokazi su raznoliki, a laboratorijska ispitivanja pokazuju da bi maslinovo ulje zapravo moglo u ovim slučajevima biti štetno za kožu. Negativni učinci se pripisuju oleinskoj komponenti koja je najzastupljenjija u maslinovom ulju i koja povećava penetraciju kroz kožu promjenom konformacijskog reda lipida u rožnatom sloju.

Pri odlučivanju za i protiv maslinovog ulja i njegove primjene kod atopijskog dermatitisa

ne smije se zaboraviti ni njegov potencijal za izazivanje kontaktnog dermatitisa, budući da postoje izvješća da maslinovo ulje može izazvati iritacijski i alergijski dermatitis.

Suncokretovo ulje

Hladno prešano suncokretovo ulje se često spominje u studijama provedenim o uticaju na atopijski dermatitis. Suncokretovo ulje sadrži oko 60% linolne kiseline, zatim sadrži oleinsku, palmitinsku i stearinsku kiselinu.

Upravo taj visoki procenat linolne kiseline je suncokretovo hladno prešano ulje stavilo visoko na ljestvici učinkovitosti. Naime linolna kiselina se pokazala važnom masnom kiselinom za održavanje normalne funkcije kožne barijere epidermisa. Klinička ispitivanja su pokazala da se u dojenčadi s dermatitisom i manjkom linolne kiseline uspostavila kožna barijera i nestao je dermatitis. Stoga se smatra da upotreba linolne kiseline, koja je sadržana u suncokretovom ulju može poboljšati funkciju kožne barijere i smanjiti upalu kože.

Provedena je jedna studija na 68 djece koja je pokazala da se suncokretovo ulje može koristiti kao terapija  poštede korištenja kortikosteroida. Kod ove djece se jedan dan primjenjivala terapija kortikosteroida, a drugi dan emulzija linolne kiseline. Grupa je imala nakon mjesec dana isti SCORAD indeks, kao i druga grupa koja je svaki dan koristila kortikosteroide.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži visoku koncentraciju laurinske kiseline. Laurinska kiselina djeluje protuupalno dokazano i IN VIVO i IN VITRO. Druga po zastupljenosti u kokosovom ulju je miristinska kiselina. Postoji više studija o uticaju kokosovog ulja na atopijski dermatitis i kseroze, koje su pokazale da kokosovo ulje ima povoljan uticaj na funkcije kožne barijere kod novorođenčadi. Studije su pokazale da novorođenčad koja su 2 puta dnevno tokom 7 dana tretirani kokosovim uljem, imala su gotovo 50% manji TEW od onih koji nisu bili tretirani.

Također studije kod djece sa atopijskim dermatitisom, koja su tretirana 2 puta na dan u toku 2 mjeseca su imala dosta niži TEWL i SKORAD indeks (indeks aktivnosti atopijskog dermatitisa).

Ova ispitivanja su dala za pravo da se kokosovo ulje smatra potencijalno korisnom komponentom terapije atopijskog dermatitisa.

Faveda je koristeći rezultate ove studije, uz kokosovo i suncokretovo ulje, pri izradi Benjine kreme, dodala i macerate 6 biljaka: kamilica, lavanda, menta, majčina dušica i žara.

O učinkovitosti ovih biljaka ne treba previše govoriti, ali u dobro određenom omjeru macerata, kokosovog ulja u podloz ii ostalih komponenti leži tajna povoljnog učinka Benjine kreme i Benjinog maslaca.

Benjina krema, kao i Benjin maslac su poslednjih 5 godina pokazali svoju učinkovitost kod atopijskog dermatitisa u 98% slučajeva.

Faveda d.o.o.

Suada Hasanovića 1

Vogošća 71320

Bosna i Hercegovina

Proizvodnja: +387/33 486-761

Apoteka: +387/33 238-474

Log in

Korpa