Top

U današnjem užurbanom svijetu, gdje sintetička rješenja često bacaju u sjenu najfinije prirodne lijekove, Maka se pojavljuje kao svjetionik nade, posebno za žene koje prolaze kroz izazovna razdoblja menopauze. Ali, što je tačno ovo čudnovato korijenje, i zašto je privuklo pažnju entuzijasta zdravlja širom svijeta?

Porijeklo i Historija Make

Maka, poznata znanstveno kao Lepidium meyenii, je korjenasto povrće koje je domaće na visokim Andima Perua. Historijski gledano, autohtoni Andeanski narodi su kultivirali i cijenili Maku zbog njezine nutritivne vrijednosti i ljekovitih svojstava. Španjolski osvajači čak su dokumentirali njenu vrijednost u poboljšanju plodnosti i vitalnosti.

Maka i Menopauza

Menopauza, prirodni prelazak u životu žene, donosi rolerkoster hormonskih promjena, što dovodi do simptoma kao što su valunzi, promjene raspoloženja, nesanica i više. Evo gdje Maka dolazi u središte pozornosti:

  1. Prirodna Hormonska Ravnoteža: Za razliku od hormonskih terapija zamjene koje uvode hormone u tijelo, Maka ne sadrži same hormone. Umjesto toga, to je adaptogen, što znači da pomaže tijelu da prirodno proizvodi pravu količinu hormona. To može pomoći u postizanju ravnoteže, ublažavanju simptoma menopauze.
  2. Smanjenje Valunga: Jedan od najneugodnijih simptoma menopauze, valunzi mogu biti onesposobljavajući. Maka, sa svojom sposobnošću regulisanja temperature unutar tijela, pomaže u smanjenju učestalosti i težine ovih epizoda.
  3. Podizanje Raspoloženja: Hormonski nemiri tokom menopauze mogu uzrokovati promjene raspoloženja, a čak i depresiju kod nekih žena. Primijećeno je da Maka promovira pozitivno emocionalno zdravlje, čineći je potencijalnim prirodnim lijekom za ove neravnotežena raspoloženja.
  4. Zdravlje Kostiju: Nakon menopauze, postoji povećani rizik od osteoporoze zbog opadajućih razina estrogena. Maka je bogata esencijalnim hranjivim tvarima kao što su kalcij i magnezij, koji igraju ključne uloge u održavanju gustoće kostiju.

Dodatne Prednosti Make

Iako su njene prednosti za žene u menopauzi značajne, Maka nije ograničena samo na to. To je izvor nutrijenata, uključujući vitamin C, bakar, željezo i više. Povećava energiju, poboljšava memoriju i poboljšava plodnost kod oba spola.

Zaključak

Putovanje kroz menopauzu ne mora biti prepuno nelagode i stresa. Sa darovima prirode kao što je Maka, žene mogu prihvatiti ovu fazu snažno, graciozno i pozitivno. Kao i kod svih prirodnih lijekova, uvijek je preporučljivo konsultovati se sa farmaceutom prije nego što ga učinite dijelom svoje svakodnevne rutine.

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!