Top

Sve češće čujemo od  mladih osoba, da imaju inzulinsku rezistenciju. Obično ne vide ili nisu svjesni koliko je ozbiljan problem.

Šta je inzulinska insuficijencija?

Inzulinska rezistencija je stanje u kojem stanice u organizmu ne odgovaraju normalno na inzulin. Inzulin je hormon koji pomaže glukozi (šećeru) iz krvi da uđe u stanice i tamo se koristi kao izvor energije. Kada stanice postanu otporne na inzulin, razina šećera u krvi može se povisiti.

Koji su simptomi inzulinske rezistencije?

Simptomi mogu biti različiti i mogli bi ih podijeliti u dvije grupe:

1.Uobičajeni simptomi:

Umor: Stanice ne primaju dovoljnu količinu glukoze za energiju, što može dovesti do umora.

Povećana žeđ: Kada je razina šećera u krvi povišena, bubrezi pokušavaju ga izbaciti iz organizma mokraćom, što dovodi do dehidracije i žeđi.

Učestalo mokrenje: Višak glukoze u krvi se izlučuje mokraćom, što dovodi do češćeg mokrenja.

Neobjašnjivo mršavljenje: Stanice ne mogu koristiti glukozu za energiju, pa organizam razgrađuje masno tkivo za energiju.

Tamne mrlje na koži (acanthosis nigricans): Tamne mrlje na koži mogu se pojaviti u područjima pregiba, poput vrata, pazuha i prepone.

 

2.Dodatni simptomi:

Pretilost: Pretilost je jedan od najčešćih faktora rizika za inzulinsku resistenciju.

Povećana potreba za hranom: Kada stanice ne primaju dovoljnu količinu glukoze, možete osjetiti jaču glad.

Tremor: Nestabilan nivo šećera u krvi može utjecati na živčani sustav i dovesti do drhtanja.

Pojačano znojenje: Noćno znojenje može biti simptom hipoglikemije, koja se može pojaviti kod inzulinske rezistencije.

Glavobolja: Nestabilan nivo šećera u krvi može dovesti do glavobolje.

Inzulinska rezistencija može utjecati na plodnost kod žena,jer može dovesti do:

Poremećaji ovulacije: Inzulinska rezistencija može dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu i otežati ovulaciju.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS): PCOS je hormonalni poremećaj koji je često povezan s inzulinskom rezistencijom. PCOS može dovesti do anovulacije i drugih problema s plodnošću.

Nedostatak progesterona: Inzulinska rezistencija može utjecati na razine progesterona, hormona koji je važan za održavanje trudnoće.

Kako se dijagnosticira inzulinska rezistencija?

Inzulinska rezistencija se dijagnosticira testom tolerancije na glukozu (OGTT) ili testom na inzulin.

 

Kako se liječi inzulinska rezistencija?

Liječenje inzulinske rezistencije zahtijeva promjenu životnog stila života, navika osobe, ali često i lijekove pod nazorom ljekara.

Liječenje zahtijeva:

 1. Promjenu prehrane:
 • Smanjiti unos ugljikohidrata, posebno prerađenih i jednostavnih.
 • Birati složene ugljikohidrate poput integralnih žitarica, voća i povrća.
 • Jesti više proteina i zdravih masti.
 • Jesti manje obroke i grickalice tijekom dana.
 • Paziti na veličinu porcija.
 • Pijti puno vode.
 1. Povećanje tjelesne aktivnosti:
 • Uvesti redovito vježbanje  barem 30 minuta dnevno.
 • Birajti vježbe koje vam se sviđaju i koje možete održati.
 • Počniti s laganim vježbama i postupno povećavajti intenzitet i trajanje.
 1. Mršavljenje (ako ste gojazni):
 • Mršavljenje za 5-10% tjelesne težine može značajno poboljšati osjetljivost na inzulin.
 • Kombiniranje prehrane i tjelesne aktivnosti je najučinkovitiji način za mršavljenje.
 1. Lijekovi:
 • Lijekovi za dijabetes, poput metformina, mogu se koristiti za poboljšanje osjetljivosti na inzulin.
 • Lijekovi za snižavanje krvnog pritiska mogu se koristiti ako imate i hipertenziju.
 • Lijekovi za snižavanje holesterola mogu se koristiti ako imate i povišen holesterol.
Uloga inzulinske rezistencije u razvoju dijabetesa tipa 2:

Inzulinska rezistencija je stanje u kojem stanice u organizmu ne odgovaraju normalno na inzulin. Inzulin je hormon koji pomaže glukozi (šećeru) iz krvi da uđe u stanice i tamo se koristi kao izvor energije.

Kada stanice postanu otporne na inzulin, to dovodi do niza problema:

Povišena razina šećera u krvi: Kada stanice ne mogu apsorbirati glukozu iz krvi, ona se nakuplja u krvi, što dovodi do hiperglikemije.

Preopterećenje gušterače: Kada se razina šećera u krvi povisuje, gušterača mora lučiti više inzulina kako bi ga normalizirala. S vremenom, gušterača ne može nadoknaditi otpornost stanica na inzulin i razina šećera u krvi ostaje povišena.

Dijabetes tipa 2: Dugotrajna hiperglikemija može dovesti do dijabetesa tipa 2, ozbiljnog kroničnog oboljenja koje zahtijeva stalnu kontrolu.

 

Kako gorka dinja može pomoći kod inzulinske rezistencije?

Gorka dinja, poznata i kao Momordica charantia, je tropsko povrće iz porodice tikvica. Svoj karakterističan gorak ukus dobija od biljnih spojeva koji se nazivaju cucurbitacini. Istraživanja pokazuju da ovi spojevi, zajedno s drugim hranjivim sastojcima u gorkoj dinji, mogu pružiti koristi kod inzulinske rezistencije na nekoliko načina:

Povećana osjetljivost na inzulin: Studije sugeriraju da cucurbitacini i druge aktivne tvari u gorkoj dinji mogu poboljšati sposobnost stanica da reaguju na inzulin i apsorbuju glukozu iz krvi.

Smanjenje razine šećera u krvi: Povećana apsorpcija glukoze zahvaljujući povećanoj osjetljivosti na inzulin može dovesti do niže razine šećera u krvi, što je ključno kod inzulinske rezistencije.

Smanjenje inflamacije: Inzulinska rezistencija je često povezana sa hroničnom inflamacijom. Gorka dinja ima antiinflamatorna svojstva koja mogu dopuniti druge mjere liječenja inzulinske rezistencije.

 

Dijanina priča: Kako mi je gorka dinja pomogla u borbi protiv inzulinske rezistencije

Već godinama se borim s inzulinskom rezistencijom. Simptomi su mi otežavali svakodnevni život: tremor, gojaznost i nekontrolirana glad. Kao dugogodišnja obožavateljica proizvoda Faveda, odlučila sam isprobati njihove kapsule gorke dinje. Uz prethodnu konsultaciju s timom stručnjaka, započela sam s uzimanjem dviju kapsula dnevno – jednu ujutro i drugu navečer.

Nakon samo tri mjeseca, osjetila sam značajno poboljšanje! Simptomi su se počeli smanjivati već nakon prvog mjeseca, a osjećaj gladi je postao lakše kontrolirati. Nakon kratke pauze od mjesec dana, ponovila sam tretman od tri mjeseca.

Danas sam sretna da mogu reći da više nemam simptome inzulinske rezistencije. Moj apetit i potreba za hranom su se stabilizirali, a kilogrami su počeli nestati. Vjerujem da je ovaj fantastičan rezultat posljedica kombinacije dugogodišnje promjene prehrane, redovne tjelesne aktivnosti (planinarenje i vježbanje) pod nadzorom liječnika te uzimanja kapsula gorke dinje koje su mi dale dodatni podsticaj u regulaciji stanja.

Iako je ovo moja osobna priča, nadam se da će inspirirati i druge ljude koji se bore s inzulinskom rezistencijom. Ne zaboravite da je ključ uspjeha u kombinaciji različitih metoda i redovitoj kontroli kod liječnika. Gorka dinja je bila odličan dodatak mojoj borbi i donijela mi značajno poboljšanje kvalitete života.

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!