Budi prvi koji će recenzirati “Dud-list (Morus nigra folium)” Poništi odgovor
4,00 KM
Dud je visoko stablo koje raste po čitavoj našoj zemlji, a najčešće ga se nalazi pokraj puteva uz cestu, parkovima, a postoji i kao samoniklo – divlje. Mladi listovi sabiru se u proljeće, a kora i plodovi u ljetnim mjesecima. Plod je bijele i crne boje, slatko-kiselkastog okusa, a jede se svjež, osušen ili prerađen.
List se upotrebljava kod šećerne bolesti i kod upalnih organa za mokrenje. Zbog velike koncentracije šećera, osušeni plodovi se melju, te koriste kao zamjena za šećer u izradi slatkiša i slastica, pa se tako spremaju i razni sirupi, voćni sokovi, kompoti.
U narodnoj medicini svježi, još nedozreli plodovi daju se protiv proljeva, dok se sok daje za lakše iskašljavanje, mokrenje, znojenje, služi za ispiranje upale grla i usne šupljine, a sok crnog duda djeluje i antiseptički.
Poznato je i to da se od pupoljaka duda koji se beru zimi i suše, sprema čaj koji se pije protiv debljanja i kod oboljenja kardiovaskularnog sistema.
Prah se koristi u obliku mehlema i služi za zacjeljivanje rana na koži, a u kozmetici se koristi u kremama koje mogu poslužiti za odstranjivanje pjega na koži i drugih nečistoća. Gorka kora duda preporučuje se koristiti kod crijevnih parazita.
Uputstvo za pripremanje i upotrebu:
1 čajnu kašiku čajne mješavine preliti sa 2 dl kipuće vode i ostaviti poklop-
ljeno 10 minuta. Čaj procijediti i zasladiti po želji.
PAKOVANJE: 50 g
Recenzije
Još nema recenzija.