Top
Image Alt

Online prodavnica

ETERIČNO ULJE EUKALIPTUS

8,45 KM

ETARSKO ULJE EUKALIPTUSA

(Eucalyptus globulus essential oil)

Eterična ulja su najkoncentrovaniji oblik, ljekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih dijelova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Djelovanje jednog eteričnog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet eteričnih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mjesta na tijelu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu eteričnih ulja, potrebno je poznavanje djelovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterična ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je miješati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je eterično ulje lavande koje se može nanijeti direktno na malu površinu kože.

  • KARAKTERISTIKE:
  • Biljka: Eucalyptus globulus
  • Miris: prodorno svjež, balzamičan, osvježavajuć
  • Način dobijanja ulja: destilacija
  • Deo biljke iz koje se dobija ulje: list
  • Glavni sastojci: 1.8 – cineol, alfa-pinen, limonen, p-cimen

 

DEJSTVO:

Eterično ulje eukaliptusa pročišćava prostor, budi snagu i jača energiju. Jača osjećaj samopouzdanja i daje hrabrost za suočavanje s problemima. Ublažava tegobe koje prate infekcije grla i glavobolje koje prate upale sinusa. Izuzetno osviježava  prostorije i odbija insekte.

UPOTREBA:

Eterično ulje eukaliptusa umiruje reumatske bolove i bolove preforsiranih mišića i upaljenih tetiva. Takođe, se koristi kod reumatoidnog artritisa, gdje pomaže uklanjanju toksina iz zglobova. Preporučuje se utrljavanje uljane mješavine na problematične dijelova tijela.Eterično ulje eukaliptusa djelotvorno je i protiv karijesa, upale desni i drugih infekcija usne duplje. Zato je aktivni sastojak pasta za zube, vodica za osviježavanje daha i drugih dentalnih higijenskih proizvoda. Jako je dobro za tretiranje masne kože i vlasišta. Koristi se i kod infekcija disajnih puteva. Ublažava simptome gripa, smanjuje viskozitet sluzi, pa olakšava iskašljavanje. Odličan je lipolitik (djeluje na potkožno masno tkivo) pa se koristi u kozmetičkim preparatima za tretiranja celulita. Dejstvo mu se povećava u kombinaciji sa eteričnim uljem čajnog drveta, a odlično se kombinuje i sa eteričnim uljima lavande, limuna i bora. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomiješati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada…)

UPOZORENJE:

Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne preporučuje se u trudnoći i djeci do 6 godina. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svijetlosti  i toplote, van domašaja djece.

Pakovanje: 10ml.

- +
SKU: 10003 Kategorija:

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!