Top
Image Alt

Online prodavnica

ETERIČNO ULJE NARANČA

10,50 KM

ETERIČNO ULJE NARANDŽE

(Citrus sinensis essential oil)

Eterična ulja su najkoncentrovaniji oblik, ljekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih dijelova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Djelovanje jednog eteričnog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet eteričnih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mjesta na tijelu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu eteričnih ulja, potrebno je poznavanje djelovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterična ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je miješati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je eterično ulje lavande koje se može nanijeti direktno na malu površinu kože.

  • KARAKTERISTIKE:
  • Biljka: Citrus sinensis L.
  • Miris: sladak, svjež, citrusni
  • Način dobijanja: mehaničko cijeđenje
  • Dio biljke iz koje se dobija ulje: kora ploda
  • Glavni sastojci: limonen, mircen, alfa-pinen, linalol

 

DEJSTVO:

Eterično ulje Narandže jača osjećaj sopstvenih vrijednosti i svijesti da zaslužujemo ljubav. Umiruje i opušta, pruža dobro raspoloženje i optimizam. Djeluje antiseptički i antireumatski. Poznato je po svom revitalizirajućem svojstvu na kožu. Ublažava bore i dermatitis, pomaže kod mišične napetosti i grčeva. Ima efekat čišćenja kože i blago dezinfekciono i antibakterijsko dejstvo.

UPOTREBA:  

Eterično ulje narandže odlično je za uklanjanje depresije, strahova i napetosti. Koristi se u inhalacijama za ubrzavanje  oporavka nakon gripa i prehlade. U proizvodima za njegu kose spriječava njeno mašćenje. Pruža olakšanje kod upalnih procesa na koži i pomaže u lječenju otečenog tkiva, stimulišući cirkulaciju krvi. Prisutno je u preparatima za uklanjanje celulita jer pomaže eliminaciju raspadnih produkata razmjene materija pod kožom. Eterično ulje narandže regeneriše ćelije kože. Preporučuje se za njegu suve kože i ublažavanje bora.  Kao ulje za masažu opušta i daje energiju tijelu poslije napornog dana.  Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomiješati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada…). Odlično se miješa sa gotovo svim drugim eteričnim uljima oplemenjujući njihov miris.

UPOZORENJE:
Zbog fotosenzitivnosti izbegavajte korišćenje eteričnog ulja narandže prije sunčanja ili solarijuma. Ne preporučuje se u trudnoći i djeci do 6 godina.  Ne smije doći u kontakt sa očima. Ne nanositi ga direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svijetlosti  i toplote, van domašaja djece.
Pakovanje: 10ml.

- +
SKU: 10007 Kategorija:

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!