Top
Image Alt

Online prodavnica

ETERIČNO ULJE RUŽINO DRVO

16,00 KM

100% čisto eterično ulje ružinog drveta dobiveno parnom destilacijom.

Eterična ulja su najkoncentrovaniji oblik, ljekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih dijelova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Djelovanje jednog eteričnog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet eteričnih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mjesta na tijelu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu eteričnih ulja, potrebno je poznavanje djelovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterična ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je miješati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je eterično ulje lavande koje se može nanijeti direktno na malu površinu kože.

DJELOVANJE:

Tonizirajuće, umirujuće, antimikrobno, analgetičko, protuupalno, antiseptično i dezodorirajuće.

NAMJENA:

Potiče regeneraciju tkiva, djeluje protuinfektivno bez nadraživanja, stoga je odličan odabir za njegu suhe, osjetljive, reaktivne kože.

Koristi se u pripravcima za tretiranje ranica, ožiljaka, upala korijena dlake.

Koristi se u pripravcima za tretiranje bakterijskih i gljivičnih infekcija (infekcije uha, grla, nosa, bronhitis, cistitis, gljivična oboljenja noktiju, kože i reproduktivnog sistema).

Čest je odabir za tretiranje hroničnog umora. Tonizira cijeli organizam i djeluje opuštajuće.

UPOTREBA:

Difuzer ili aroma svjetiljka. 5 – 10 kapi.

Direktna inhalacija. Koristite u inhalatoru prema uputstvima ili direktno udišite eterično ulje: nakapajte do 3 kapi na maramicu i duboko udišite. Ponavljajte prema potrebi.

Lokalno utrljavanje. Pomiješajte do 35 kapi eteričnog ulja sa 50 ml baznog ulja. Nježnim pokretima umasirajte u područje oštećene kože.

Masaža. Pomiješajte do 20 kapi eteričnog ulja sa 50 ml baznog ulja. Nježnim kružnim pokretima umasirajte u kožu ili vlasište.

Kupka. Dodajte do 8 kapi eteričnog ulja na kašiku pjene za kupku i pomiješajte s toplom vodom u kadi.

Kupka za stopala. Dodajte do 5 kapi eteričnog ulja u kadicu s toplom vodom i uronite stopala.

Kompresa. Nekoliko kapi eteričnog ulja dodajte u toplu vodu. Uronite čistu gazu ili ručnik, ocijedite, prislonite na bolno ili nadraženo područje (ranice, prsni koš).

VAŽNO:

Ne koristite eterično ulje na koži ukoliko ste alergični na neku od njegovih supstanci.

Prije upotrebe eteričnog ulja na koži ispitajte reakciju kože: kapnite kap eteričnog ulja na pregib lakta i pričekajte. Ukoliko se javi crvenilo, peckanje ili osip, eterično ulje ne koristite na koži.

Pakovanje: 10ml.

- +
SKU: 10008 Kategorije: ,

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!