Saznajte prvi

Pretplatite se i uživajte u popustima

  Top
  Image Alt

  Online prodavnica

  KADULJA, ŽALFIJA (Salviae officinalis)

  3,50 KM

  Djelovanje:Interno-antihidrotik (koči sekreciju znoja i pljuvačke), eksterno-adstringentno, antiseptičko antiflogističko.      Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi trebala imati svaka kućna apoteka. Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomže protiv bolova i visoke temperature. Kadulja je odlično sredstvo za pročišćavanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti glukozu u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa .Nedavo se pokazalo da i kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti. Zbog svog jakog antiseptičkog djelovanja koristi se za liječenje afti, neugodnog zadaha iz usta, problema sa grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Kadulja djeluje protiv učestalog povraćanja i proljeva, a bolje  nego bilo koja druga biljka pomaže radu želudca i crijeva. Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus roodnice, djeluje antigljivično, pomaže kod regulacije menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i spriječava tegobe mnopauze. Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično sredstvo za potamnjivanje kose i prekrivanje sijede kose.

  UPOTREBA:

  Upotrebljava se za njegu usne šupljine, sprečava nastanak upala. Kod unutarnje upotrebe
  smanjuje nastanak sline i smanjuje znojenje (koje prati tuberkulozu i druge infekcijeske bolesti) kad je posljedica prekomjernog djelovanja štitnjače ili je tzv.nervozno znojenje kao i tzv.klimakterično znojenje.

  PRIPREMA:

  Za unutarnju upotrebu 1/2 čajne kašike (1-2 g) droge preliti sa 2 dl hladne vode i zagrijati do
  ključanja, pustiti da ključa 2-3 minuta, ostaviti poklopljeno 5 minuta, procijediti i piti po šolju na 1/2
  sata prije jela.

  Neželjena djelovanja:

  Kod propisanje upotrebe neželjenih djelovanja uglavnom nema. Kod dnevnih doza većih od 15 g droge dolazi do suhoće usta, osjećaja vručice, ubrzanog pulsa i nesvjestice. Toksična doza ulja iznosi 2 g. U trudnoći ne uzimati alkoholni ekstrakt, a kao čaj i kao začin samo kraće
  vrijeme.

  PAKOVANJE: 50g

  - +
  Category:

  Reviews

  There are no reviews yet.

  Be the first to review “KADULJA, ŽALFIJA (Salviae officinalis)”

  Your email address will not be published.

  Postanite Faveda član

  Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

  Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

  Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

  Isplati se biti Faveda član!