Top

Crni dud – Morus nigra L.

Kroz narodnu predaju, poznate su izreke poput: “Ko sanja da jede dud, ostvarit će veliku zaradu!” Dok crni dud simbolizira zlatnike, bijeli dud simbolizira srebrnjake, ali i bogataša sa mnogo djece.

Dud je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće, koje raste pojedinačno posađeno ili samoniklo.

U davna vremena, u našoj zemlji dudovi su rasli uz mnoge okućnice, a plodovi su bili izvrsna slastica djeci i odraslima. U tim vremenima bio je običaj da se vjenčanje ili rođenje djece obilježi sadnjom ovog prekrasnog stabla.

Najpoznatiji su crni dud (Morus nigra) i bijeli dud (Morus alba), ali i crveni (Morus rubra) porijeklom iz Sjeverne Amerike. Domovina crnog duda je Mala Azija (Perzija), iz koje je i donijet u naše krajeve. Za razliku od crnog, bijeli dud potječe iz Kine. Ime mu dolazi od latinske riječi mora što znači kašnjenje, vjerojatno zbog polaganog razvoja pupoljaka.

Dud je visine do dvadesetak metara, ispucale kore i okruglaste, široko razgranjene krošnje. Listovi su mu zelene boje, jajastog oblika i nazubljenih krajeva. Cvjeta u maju, cvjetovi su sitni i sakupljeni u male groždaste cvatove. Plodovi ili dudinje sastoje se od gusto zbijenih bobica sličnih kupini, vezanih uz peteljku. Plodovi su sitni, veličine oko 2 cm.

Plod duda je zdrava i ukusna hrana. Slatko-kiselog su okusa. Sadrže oko 10% invertnog šečera, oko 2% slobodnih organskih kiselina( limunske i jabučne), zatim vitamina C,E i K, sluzi, mnogo pektinskih materija i drugih korisnih sastojaka.

Od pluda duda se cijedi sok i od njega priprema sirup i džem od duda koji služe kao ukusna hrana, ali i kao blagi lijekovi protiv zapaljenja grla i usta.

Djelotvorni su posebno kod promuklosti i suhog kašlja.                 

U ljekovite svrhe se koristi i list duda. List ima:

  • Antibakterijsko dejstvo
  • Antioksidativno
  • Protuupalnu
  • Hipoglikemijsko – najviše se upravo koristi za regulaciju glukoze u krvi
  • Pomaže kod loše cirkulacije
  • Reguliše nivo masnoća u krvi

 

Poslednja ispitivanja su pokazala da flavonoidi prisutni u listu duda pokazuju hepatoprotektivna djelovanja – štite čelije jetre.

Naučnici Univerziteta Qauid – i- Azam u Pakistanu su 2017 godine uradili ispitivanje antibakterijskog djelovanja lista duda i došli do vrlo interesantnih rezultata. Alkoholni ekstrakt( tinktura) lista duda djeluje na bakterije Strptococus nutants, Esherichia coli, Staphylococcus aureus. Oni su utvrdili da alkoholni ekstrakt lista duda spriječava rast ovih bakterija, dok vodeni ekstrakt- čaj nema isto djelovanje.

 

Sirup duda

100% sok ploda duda, dobijen parnom detilacijom. Ne sadrži dodate šečere, niti konzervanse.

Može se koristiti kao zdrava hrana u obliku soka, pogodan za dijabetičare i osobe koje ne konzumiraju ugljene hidrate i gluten.

Kao dodatak ishrani se preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice grla i usta, posebno kod suhog kašlja i promuklosti. U tom slučaju u toku dana više puta uzeti po 1 čajnu kašiku sirupa i zadržeti par minuta u ustima, a zatim lagano progutati.

 

Džem od duda

100% plod duda, bez dodatka konzervansa, šečera i aditiva. Može se koristiti kao zdrava hrana u obliku soka, pogodan za dijabetičare i osobe koje ne konzumiraju ugljene hidrate i gluten.

Kao dodatak ishrani se preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice grla i usta, posebno kod suhog kašlja i promuklosti. U tom slučaju u toku dana više puta uzeti po 1 čajnu kašiku sirupa i zadržeti par minuta u ustima, a zatim lagano progutati.

 

Izvori :

Dr. Jovan Tucakov,Liječenje biljem 1986

Yuan, Q., & Zhao, L. (2017). The Mulberry (Morus alba L.) Fruit-A Review of Characteristic Components and Health Benefits. Journal of agricultural and food chemistry, 65(48), 10383–10394. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b03614

Lim, S. H., & Choi, C. I. (2019). Pharmacological Properties of Morus nigra L. (Black Mulberry) as A Promising Nutraceutical Resource. Nutrients, 11(2), 437. https://doi.org/10.3390/nu11020437

de Souza, M. M., Bittar, M., Cechinel-Filho, V., Yunes, R. A., Messana, I., Delle Monache, F., & Ferrari, F. (2000). Antinociceptive properties of morusin, a prenylflavonoid isolated from Morus nigra root bark. Zeitschrift fur Naturforschung. C, Journal of biosciences, 55(3-4), 256–260. https://doi.org/10.1515/znc-2000-3-418

Tahir, L., Aslam, A., & Ahmed, S. (2017). Antibacterial activities of Diospyros blancoi, Phoenix dactylifera and Morus nigra against dental caries causing pathogens: An in vitro study. Pakistan journal of pharmaceutical sciences, 30(1), 163–169.

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!