Top

Maslačak i vaše zdravlje

Možda znate da možete pronaći maslačak bilo gdje. Ali najvjerovatnije ne znate za sve zdravstvene prednosti ove uobičajene biljke. Ljudi već nekoliko stoljeća koriste maslačak da pomognu u liječenju bolesti, I poboljšanju ljepote i općeg zdravlja. A svi znamo da je isto tako odlična salata! Pored toga, ima nekoliko zanimljivih činjenica o maslačku i kako ga možete iskoristiti za poboljšavanje vašeg zdravlja.
Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka i skoro svuda raste kao korov. Ipak, najbolje rastu na vlažnim livadama gdje ćete ih najviše naći. Korijen je mesnat, vretenastog oblika, a iz korijena niče rozeta listova. Stabljika biljke je šuplja, glatka, a na vrhu nosi zlatnožuti cvat sastavljen od jezičastih cvjetova. Maslačak cvjeta u aprilu i maju, a cvjetovi se zatvaraju preko noći i u kišnim danima. Prije cvatnje maslačak ima slatkast okus, a nakon cvjetanja postaje gorak.
Kada je u pitanju održavanje zdravlja, maslačak ima puno prednosti. Veoma je efikasan za cirkulaciju i čišćenje krvi uz poboljšanje apetita i probave. Zbog toga možete koristiti maslačak kao sredstvo za čišćenje za bolje zdravlje želuca i za liječenje probavnih smetnji kao što je zatvor. Isto tako ima diuretičko dejstvo, i pomaže pri mokrenju. Preporučujemo ga i kod reumatskih oboljenja.
Jako je bitno znati kako maslačak pripremiti za jelo i maksimalan učinak. Ima nekoliko načina da ga pripremite ali najčešći način je da ga stavite u salatu. Zbog svog ukusa, maslačak je jedan od najpopularnijih divljih proljetnih salata, a najbolje vrijeme za branje je od marta do maja. Mladi listovi ponekad mogu biti veoma gorki. Da biste to izbjegli, jednostavno ostavite mlade listove u vodi preko noći. Dodavanjem salate od maslačka u ishranu, dobićete značajnu količinu vitamina c.
Osim zdravstvenih učinaka, maslačak isto tako pomaže za svježinu I ljepotu vaše kože. Možete napraviti svježi sok od maslačka koji uklanja fleke i mrlje s vaše kože I dodaje sjaj.
Postoje i druge brojne namjene za maslačak. Uzmimo za primjer sirup maslačka koji se nalazi na našem web shopu. Sirup maslačka koristi se za ublažavanje tegoba kod prehlade , bronhitisa, upale desni. Dobar je i za pušače jer čisti pluća od štetnih materija. Snižava holesterol u krvi i reguliše rad jetre.

Naše kapi od maslačka stimulišu rad svih žlijezda, jetre, žučanog mjehura i gušterače. Posljednja istraživanja su pokazala da extrakt maslačka ima svojstva slična kemoterapiji.Maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. To su vitaminu A, C, K B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina.

Gotovo da nema kraja nevjerovatnim zdravstvenim prednostima koje maslačak nudi za vaše tijelo!

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!