Top
Prednosti aromaterapije za zdrav stil života

Prednosti aromaterapije za zdrav stil života

Jeste li ikada primijetili da se zbog nekih mirisa osjećamo zaista dobro? To je zato što je naš njuh povezan s limbičkim dijelom mozga koji je isto tako povezan s emocijama i pamćenjem. Možda ste to već znali, ali jeste li znali da postoji način da pomoću čula mirisa očuvate zdravlje tijela i smirite svoj um?

U aromaterapiji možete koristiti miris eteričnih ulja za poboljšanje raspoloženja, a također ih možete koristiti i za zdravlje. Potičući maštu, određeni mirisi imaju tendenciju da nam daju osjećaj sreće i smirenosti.

Razmislite o tom trenutku kada ste osjetili miris povezan s djetinjstvom. Moglo bi to biti ono vrijeme kada ste išli na odmor sa porodicom – a sada osjećaj lavande povezujete s opuštenošću i srećom. Možda miris kamilice povezujete sa svojom bakom. Asocijacije su ograničene samo na vaše pamćenje i maštu – što znači da su beskrajne.

Aromaterapija takođe stimuliše čulo dodira. Uz pravu atmosferu, nježnu muziku i ugodan prostor možete uključiti sva svoja čula za postizanje fizičkog, mentalnog, emocionalnog i duhovnog ispunjenja.

Ali prednosti aromaterapije ne prestaju samo na maštovitim i opuštajućim okruženjima. Studija psihoneuroimunologije navodi da prijatna iskustva i udisanje prijatnih mirisa mogu ojačati imunološki sistem, dok negativne emocije poput tuge smanjuju otpornost na fizičke bolesti kao što su prehlada, gripa, herpes ili nešto ozbiljnije.

Prednosti aromaterapije se najviše pokazuju kao dodatak zdravoj prehrani i načinu života. Isto tako odlično eliminiraju stres kada živite užurbanim načinom života. Prednosti aromaterapije također su emocionalne, jer se fizički simptomi ponekad mogu pojaviti kao rezultat emocionalne neravnoteže. Udisanje prijatnih mirisa eteričnih ulja čini odličan posao u uspostavljanju ravnoteže u vašem emocionalnom životu.

Važno je isto tako odabrati eterično ulje koje vam odgovara. Baš zbog toga Faveda ima više ulja koje možete izabrati kada radite aromaterapiju. Neke od opcija su bor, eukaliptus, lavanda, menta, narandža, cimet i ružino drvo.

Nakon što odaberete, ulje možete nanositi kupkama, inhalacijama ili masažama. Udisanjem eteričnih ulja možete pročistiti zrak u svom domu ili jednostavno stvoriti ugodnu atmosferu, povećati koncentraciju, i smanjiti stres.

Kao mjeru, možete koristiti i 6 kapi za prostoriju od 3 kvadratna metra. Aromaterapeuti rijetko koriste samo jedno eterično ulje. Radije miješaju 3-4 vrste eteričnih ulja kako bi stvorili složeni miris. Tako dođu do najboljeg mirisa.

Kada se kombinuju određena ulja, ističu efekat jedno drugog, pa je ukupni efekat jači od dejstva svakog pojedinačno. Obavezno eksperimentirajte s različitim uljima kako biste pronašli pravu mješavinu za vas!

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!