Top

Nedostatak azotnog oksida (NO)–jedan od uzročnika bržeg starenja organizma

 

Azotni oksid je poput čistog vjetra koji raspiruje smog nad gradom. On čudesno utječe na tjelesne funkcije, a u isto vrijeme njegov „životni vijek“ je vrlo kratak. U prkos svom kratkom život, Azotni oksid ima veliki uticaj na mnoge organe.

U mozgu djeluje kao neuroprenosnik zadužen za brzo prenošenje „poruka“.

Djeluje smirujuće, jer u našim ćelijama – neuronima pokreće lančanu reakciju koja opušta i širi krvne sudove. Pa shodno tome možemo reći da ljudi koji pate od arteroskleroze općenito ne proizvode dovoljno azotnog oksida da bi im arterije ostale prohodne.

Nedostatkom azotnog oksida može se objasniti i štetne posljedice koje osoba osjeća u toku jakog stresa, kao i u razdoblju kada ima loš san.

Na principu povećanja nivoa azotnog oksida se zasniva i djelovanje nitroglicerina kod angine pektoris, povećavajući njegovu količinu širi krvne sudove i smanjuje bol u prsima.

On je taj koji nas podstiće da ostanemo budni. Drugim riječima ako smo usporeni uzrok može biti upravo nizak nivo azotnog oksida u nekim područjima mozga.

Nivo azotnog oksida diriguje i brzinu „starenja kože“.

Apneja u snu, stanje u kojem dolazi do kratkog zastoja disanja u snu, sprečava apsorpciju azotnog oksida u tijelu.

Kako možemo doći do azotnog oksida?

Najlakše nam je to učiniti kroz nos, jer najveći nivo azotnog oksida se nalazi u stražnjem dijelu nosne šupljine i zbog toga su disanje na nos i meditacija iznimno važni.

Najbolji primjer važnosti disanja kroz nos su maratonci. Oni dišu kroz nos kako bi potaknuli kretanje azotnog oksida i pokretali krv kroz tijelo. Za razliku od njih, sprinterima ne treba širenje arterija za utrku koja traje 10 sekundi. Oni trebaju što prije doći do kisika, pa ga uzimaju brzo dišući na usta.

Iz ovoga možemo shvatiti koliko su značajne vježbe dubokog disanja , koji preporučuju stručnjaci meditacije i joge.

Zato ako osječate da vam nos nije potpuno prohodan, da su vam sinusi ili nos „začepljeni“ uzmite Sinusidan mast, namažite predio sinusa ispod nosa i čelo sjedite mirno i duboko udišite.

Ako ste pod stresom, ne možete da spavate, osječate umor, iskoristite neko eterično ulje koje opušta kao što je eterično ulje lavande, eterično ulje mente, eterično ulje narandže, ili napravite svoju kombinaciju. Dodajte u difuzer i meditirajte duboko dišući bar 2 minute dnevno.

Ako nemate niti jedan problem, pokušajte ovo raditi da bi ste ostali mladi i usporili nastanak jednog od ovih zdravstvenih problema.

Čekamo vas na Baščaršiji u ulici Mudželiti veliki br. 25, a svoje omiljene proizvode možete naručiti i online putem našeg web shopa www.faveda.ba i na broj telefona 033/238-474.

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!