Top
Image Alt

Online prodavnica

ETERIČNO ULJE LAVANDA

8,80 KM

ETERIČNO ULJE LAVANDE

(Lavandin essential oil )

Eterična ulja su najkoncentrovaniji oblik, ljekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih dijelova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Djelovanje jednog eteričnog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet eteričnih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mjesta na tijelu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu eteričnih ulja, potrebno je poznavanje djelovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterična ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je miješati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je eterično ulje lavande koje se može nanijeti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Lavandula hybrida
  • Miris: slatkast, lagan, čist, osvježavajući
  • Način dobijanja ulja: destilacija
  • Dio biljke iz koje se dobija ulje: stabljIka, list, cvijet
  • Glavni sastojci: linalol,cineol, kamfor, borneol, linalil-acetat

 

DEJSTVO:

Eterično ulje lavande umiruje, opušta i otklanja umor.  Smanjuje nervnu napetost i stres, kao i naglu promjenu raspoloženja.  Otklanja nesanicu i omogućava miran san. Pomaže kod migrene i glavobolje. Osvježava vazduh u prostorijama i djeluje kao repelent ( protiv komaraca i drugih insekata).

UPOTREBA:

Eterično ulje lavande  jedno je od rijetkih ulja, koja se mogu nerazrijeđeno nanositi na kožu. Podstiče njenu regeneraciju, pa je odlično sredstvo za zarastanje rana, ogrebotina, opekotina i ožiljaka. Zahvaljujući antiseptičkom djelovanju, odlično je u borbi protiv akni, bubuljica i ostalih infekcija kože. Vrlo često se koristi u kozmetici za njegu kože nakon sunčanja, kako bi se koža oporavila od eventualnih oštećenja prouzrokovanih UV zracima. Odlično se miješa sa dugim eteričnim uljima, pa je neizostavno ulje u mirisnim kombinacijama i parfemima. Jedno je od retkih eteričnih ulja koja se mogu direktno primenjivati na koži.

UPOZORENJE:
Uglavnom nije opasno i ne nadražuje kožu. Međutim, poznati su slučajevi kontaktnog dermatitisa pri pretjeranoj upotrebi, a  to se događalo naročito među samim aromaterapeutima. Moguća je i preosjetljivost samo na jednu vrstu lavande, što najčešće znači da je to ulje pomiješano sa nekim drugim ulje ili je oksidiralo. Veća je vjerojatnost oštečenja kože kad se ulje koristi u velikim koncentracijama. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svijetlosti  i toplote, van domašaja djece.

Pakovanje: 10ml.

- +
SKU: 10005 Kategorija:

Postanite Faveda član

Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

Isplati se biti Faveda član!