Saznajte prvi

Pretplatite se i uživajte u popustima

  Svim registrovanim klijentima poklanjamo dodatnih 10% popusta.

  Top
  Image Alt

  Online prodavnica

  ETERIČNO ULJE MENTA

  9,75 KM

  ETERIČNO ULJE MENTE

  (Peppermint essential oil )

  Eterična ulja su najkoncentrovaniji oblik, ljekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih dijelova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Djelovanje jednog eteričnog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet eteričnih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

  Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mjesta na tijelu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu eteričnih ulja, potrebno je poznavanje djelovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

  Eterična ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je miješati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je eterično ulje lavande koje se može nanijeti direktno na malu površinu kože.

  KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Mentha arvensis
  • Miris: snažan, čist, osvežavajući, hladan, oštar
  • Načindobijanja: destilacija
  • Deo biljke iz koje se dobija ulje: cela biljka
  • Glavni sastojci: mentol, menton, isomenton

  Opis biljke: Višegodišnja biljka koja, naraste 1 metar i veoma se brzo širi. Tamnozeleno lišće i dlakava stabljika sadrže žlijezde koje izlučuju ulja. Paprena menta je vjerovatno hibrid između vodene mente ( M. aquatica ) i kopljaste mente ( spearmint, M. spicata ). Potječe iz Sredozemlja i zapadne Azije, ali se udomaćila u čitavoj Europi i Americi. Najveći svjetski proizvođač eteričnog ulja paprene mente je SAD.

  Način ekstrakcije ulja iz bilja: Parna destilacija cvjetnih verhova.

  DEJSTVO:

  Eterično ulje mente ublažava napetost i usklađuje energiju. Budi ponos i samopoštovanje. Djeluje antiseptički, a ima i antireumatsko dejstvo. Bogato je mentolom, pa osviježava prostor i ima antibakterijsko, antivirusno i analgetičko dejstvo.

  UPOTREBA:

  Eterično ulje mente odlično djeluje  kod bronhitisa, gripa, prehlade, sinusitisa, kašlja i zubobolje. Pomaže kod glavobolje i migrena, umiruje upalna stanja kože i iritacije i povećava otpornost organizma. Zbog prijatne arome i baktericidnog dejstva, obavezan je sastojak mnogih pasti za zube. Koristi se za infekcije disajnih organa, uglavnom za inhalacije u kombinaciji sa drugim uljima, na primjer sa eteričnim uljem eukaliptusa. Umiruje kašalj, a ima i repelentno dejstvo. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomiješati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada…). Dobro se miješa s eukaliptusom, lavandom, limunom, ruzmarinom i geranijumom.

  UPOZORENJE:
  Pravilnom upotrebom eteričnog ulja mente, ne javljaju se nikakve štetne posljedice. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 6 godina. Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svijetlosti  i toplote, van domašaja djece.

  Pakovanje: 10ml.

  - +
  SKU: 10006 Kategorija:

  Postanite Faveda član

  Postanite naš član registracijom na našu web stranicu na ovom linku.

  Nakon registracije svim registrovanim kupcima omogućen je dodatni popust od 5%, pristup online katalozima, pristup akcijama prije svih ostalih, informacije o novim artiklima prije drugih, flash akcije koje drugi posjetioci ne vide te mnoge druge pogodnosti.

  Sve pogodnosti za članove odnose se isključivo na online kupovine i web shop.

  Isplati se biti Faveda član!